Fogadj örökbe egy politikust!

Megosztás

A napokban nyilvánosságra kerültek az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatai. Eddig sem volt ez több, mint egy raklapnyi A/4-es papír elpocsékolása, de idén négyzetre emelkedett a dolog semmitmondó jellege: minden eddiginél tapintatosabb lett a rendszer –Európai Parlamenti mintára. (Ilyenkor bezzeg belesimulunk az EU-ba.)

Az idén bevezetett új gyakorlat értelmében a leglényegesebb részek, mint például az ingó és ingatlanvagyon, a pénzügyi megtakarítások, a közeli hozzátartozó vagyona, vagy éppen a fizetés pontos összege kikerültek a vagyonnyilatkozatból. Sőt, ahogyan az előző években, úgy idén sincs következménye annak, ha valaki valótlanságot állít a dokumentumban. Hovatovább elképzelhetőnek tartom, hogy ezt irányelvként határozták meg. Szimbolikus jelentése van mindennek. Semmi közünk hozzá, hogy milyen vagyoni helyzetben vannak a bennünket képviselő és adóforintjainkból dúskáló döntéshozók. Magánügy.  Ahogyan magánügy az is, hogy az átlagpolgár hogyan éli túl a lejtőn őrült sebességgel lefelé rongyoló hétköznapokat. Ne hozzuk egymást kellemetlen helyzetbe.

A nettó 2-300 ezerből gazdálkodó munkavállaló vérnyomását megborítaná, ha megtudná a valóságot Rogán Antal vagy Lázár János mesés gazdagságáról és kacsalábon forgó palotáinak márványos gondtalanságáról. De vajon ez visszafelé is működik?

Képzeljük el, hogy a munkahelyi karácsonyozás mintájára minden évben, minden választópolgár kihúzna a kalapból egy politikus nevet. Julika néni Jászladányról és Béla bácsi Tiszaburáról elkészítené karcsú vagyonnyilatkozatát (nem Európai Parlamenti mintára).

Tegyük fel, hogy senki nem szépítene a valóságon: mind a nyolc baromfit lajstromba vennék, az 1985-ben, kalákában felhúzott, 2 szobás házikóval, a 25 éves Suzuki Swifttel, a 14 milliós hiteltartozással, a 10 liter házi pálinkával és Bodri kutyával együtt. A szorgos képviselőink pedig rohannának a postára, hogy mihamarabb szembesülhessenek az eredményekkel. „Ugye van látható eredménye az igyekezetemnek?” – tennék fel a kérdést, izgatottan feltépnék a borítékot, falnák a sorokat, párás tekintettel merednének a kristálycsillár pislákoló fényébe és átértékelnék politikai tevékenységük valódi céljait és súlyát. Mardosó lelkiismerettel falatoznák a beluga kaviárt a Four Seasons teraszán és fontolóra vennék a pályamódosítást, ha már kudarcba fulladt minden igyekezetük.

A kezünk a bilibe lóg. Egy pillanatig se képzeljük, hogy választott képviselőink nem tudják, mennyire eltávolodtak tőlünk. Ismerik a helyzetet, és elintézték maguknak, hogy a pórnép ne kotnyeleskedjen bele fényűző életük alakulásába. Nem kérnek a nyomasztó és alávaló realitásból. Mindenki törődjön a saját dolgával, ne kellemetlenkedjünk egymással. De azért az adókat fizessük tisztességgel, hogy legyen mit titkolni és Orbán Viktor is közpénzen mehessen Texasba égetni bennünket.

Nézzük, mégis mit tudhatunk meg például Jász-Nagykun-Szolnok megye legtehetségesebb szalagátvágójáról, Kállai Máriáról. A tavalyi évhez képest nem sok változás történt, sőt. Kicsit több mint 200 ezer forinttal nőtt a 2 milliót meghaladó hiteltartozása, de továbbra is egy családi ház és egy Fonyódon található 54 négyzetméteres lakás tulajdonosa. Két gépkocsi van a nevén, egy közel 20 éves Opel Corsa és egy 2020-ban vásárolt Honda Civic. Értékpapírban elhelyezett megtakarításai nem változtak saját bevallása szerint: kicsivel több mint 26 millióval megy neki a válságnak. Az új vagyonnyilatkozati forma értelmében már nem kell közölni a konkrét fizetés összegét, elegendő egy jövedelmi kategória megjelölése. Ez Kállai esetében a negyedik kategóriát jelenti; tehát országgyűlési képviselőként bruttó 1 000 001 és 5 000 000 forint között van valahol a fizetése.

Novák Katalin köztársasági elnök vagyoni helyzetében sem következett be nagy változás, továbbra is nyolc ingatlan tulajdonosa, nagy értékű ingósága és tartozása nincs, de bizony őt sem kíméli a recesszió: a hitelintézeti számlakövetelése egy év alatt 6 millió forinttal nőtt.

Gondoljunk csak bele, mi lehet a valóság, ha ezek a retusált tények? És vajon mire költik a több milliós járandóságot, ha egyáltalán nem gyarapszik a vagyonuk és nincsenek újabb befektetések, újabb ingatlanok és ingóságok? Gépkocsi-használat, üzemanyagkártya, lakhatás: ezek mind a képviselői juttatás részei.

Mi lesz a következő lépés? Hogyan tudnánk segíteni derék honatyáinkon? A megoldás kézenfekvő. Fogadj örökbe egy politikust!

Kapcsolódó cikkek